Cum imbatranim?

VIN ROSU + FOAME = ………..
Daca in secolul 18 speranta de viata era de 24 de ani, un secol mai tarziu s-a dublat la 48. In zilele noastre media este undeva la 76 de ani. Previziunile oamenilor de stiinta merg spre cifre ce depasesc suta, in SUA se estimeaza ca generatia de baby boomers ( anii 1946-1964 ) si urmatoarele vor ajunge la 120-150 de ani.

Imbatranirea este 25% determinata genetic si 75% determinata de factori de mediu.

Ea incepe odata cu nasterea. Celulele ce mor sunt inlocuite in urma diviziunii continue. Procesul este comandat de informatia genetica stocata in ADN. Acesta este replicat mereu si mereu; putem face o analogie cu xeroxarea unui document original de repetate ori; in timpul acestui proces pot sa apara greseli, informatia se sterge si, astfel, integritatea materialului genetic are de suferit. ADN copiat iar si iar este expus si unor surse externe de alterare: razele UV, poluare, chimicale daunatoare.

ADN cu forma sa de dublu helix, este continut in cromozomi , acestia au la capete niste structuri denumite telomeri ce le mentin integritatea. Replicarea repetata se insoteste de scurtarea telomerilor, cand acestia ajung de dimensiuni suficient de reduse, celula moare, in acest fel se limiteaza numarul de diviziuni celulare si durata vietii.

Acest proces se repeta la nivel de organ si la nivelul corpului ca un intreg functional, in timp sistemele se degradeaza, procesele de reparare nemaifiind eficiente.

Va atasez un link catre un filmulet sugestiv, face cat 1000 de cuvinte:

Se pare ca un grup de proteine numite sirtuine sunt implicate in procesul de imbatranire. Aceste proteine functioneaza ca un caine de paza genetic, urmarind care gene sunt functionale si care nu. De ce este important acest lucru: in fiecare celula avem toata informatia genetica, dar, doar cateva gene trebuie sa fie active la un moment dat, daca se activeaza gene nepotrivite, celula este afectata. Sirtuinele au rol si in repararea ADN ului afectat de radiatia solara sau de radicalii liberi, pentru aceasta ele renuntand temporar la functia de paza. Pe masura ce ADN ul este tot mai afectat, o serie de gene menite sa fie inactive, devin active, sirtuinele fiin depasite de situatie…Unele din aceste gene sunt implicate in procesul de imbatranire. Not good.

Dar, sa nu disperam, cercetarile arata faptul ca sirtuinele pot fi stimulate de resveratrolul din vinul rosu si de o dieta saraca in calorii, in jobul lor de a pastra genele inactive, reversand astfel procesul de imbatranire :)))

Cum imbatraneste pielea….altadata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *