Hemangiomul infantil

Hemangiomul infantil: o noua abordare

Hemangioamele infantile ( HI ) sunt cele mai comune tumori intalnite in prima copilarie, ele apar la 5-10% din copii.. Desi ele involueaza spontan in mod natural, pentru a preveni cicatricile desfigurante, ulceratiile sau impotenta functionala, copii cu formatiuni mari, profunde, localizate periorificial, trebuie tratati.

Hemangioamele infantile se dezvolta din celule endoteliale ( din peretii vasculari ) benigne.
Ani de zile s-a crezut ca aceste formatiuni sunt o manifestare a angiogenezei- a dezvoltarii de vase noi din cele preexistente, cercetari recente ne arata faptul ca ele se pot dezvolta si prin vasculogeneza – formare de vase noi din celule progenitoare. Dezvoltarea HI ar fi indusa de factori placentari si perinatali, ca de exemplu hipoxia – scaderea concentratiei de oxigen.

Alte cercetari ne arata ca exista o serie de factori reglatori vasculari ce joaca rol central in proliferare, mai mult, celulele de origine isi pastreaza caracteristicile fetale si se pot transforma, in timp, in adipocite – celule grase.

In ultimii ani arsenalul terapeutic a fost imbogatit prin utilizarea unui medicament folosit in cardiologie, propranololul. El are un fect vasoconstrictor, reducand fluxul sanguin in tumora si prin aceasta micsorandu-i volumul.

Multe studii retrospective raporteaza eficienta acestei terapii, chiar si la copii in varsta de peste 12 luni, ce au trecut de faza de crestere rapida a hemangiomului. Propranololul, in doza de 2mg/kgc/zi, a fost eficient chiar si la varsta de 10 ani, ceea ce subliniaza faptul ca si intarzierea tratamentului poate duce la o involutie.

Tratamentul dureaza in medie 6 luni. De oportunitatea initierii si de control raspunde o echipa mixta, compusa din dermatolog, cardiolog, medic de familie.

Tratamentul este bine tolerat, dar, exista efecte secundare de care trebuie sa tinem cont, tulburarile de somn, hipotensiunea arteriala, cianoza extremitatilor, scaderea pulsului, bronhoconstrictia cu respiratie suieratoare, hipoglicemia este un alt efect secundar important.
La 17-19% din cazuri a fost observata reluarea cresterii, in special a componentei profunde, la 6 luni de la intreruperea terapiei. Dozele de propranolol se maresc treptat, se monitorizeaza pulsul si tensiunea arteriala, parintii sunt sfatuiti sa hraneasca copilul la 4-6 ore pentru a evita hipoglicemia. Initierea terapiei se face in spital pentru a stabili doza si a putea controla eventualele efecte adverse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *