Michael Douglas

Poate cauza sexul oral cancer?

Afirmatia lui Michael Douglas cum ca sexul oral ar fi cauza cancerului sau orofaringian, a incins spiritele si a starnit o dezbatere ampla in media despre posibilul rol al infectiei cu HPV in producerea acestui tip de cancer, totodata a atras atentia asupra unei noi probleme de sanatate publica.

Este bine stiut ca infectia cu HPV are transmitere sexuala,dar, doar unele tipuri de virus sunt asociate cu cancerul genital. Ea este asimptomatica la ambele sexe, in unele cazuri poate cauza ”veruci genitale” – condiloame acuminate. Tipurile de HPV cu risc crescut, 16, 18, cauzeaza infectii persistente ce pot vira, treptat, spre cancer, cel mai frecvent cervical.

In ceea ce priveste cancerul ororfaringian, factorii de risc, clasici, sunt fumatul si consumul de alcool. In ultima vreme, desi numarul de fumatori a scazut, s-a constatat o crestere a numarului cazurilor de cancer , jumatate din aceste cazuri sunt HPV pozitive, in special HPV 16, infectia cu HPV avnd treansmitere sexuala.

Cele mai multe tulpini de HPV nu cauzeaza cancer, asta inseamna ca nu faci obligatoriu cancer daca esti infectat. Mai mult, in conditii de imunitate bune, infectia se poate elimina de la sine in 2 sau 3 ani.

Actorul nu a fost chiar “ off the topic” cu afimatia sa, DA, sexul oral poate cauza, chiar daca “sansele “ sunt mici, cancer orofaringian. Avand in vedere potentialul oncogen al infectiei cu HPV trebuie sa fim constienti de riscurile la care ne expunem!

Ramaneti sanatosi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *