Dermatologie ratusca cea urata

RATUSCA CEA URATA, ce treaba are ea cu dermatologia?!

……n-am sa va spun povestea lui Andersen,din pacate, desi oamenii mari au si ei nevoie de povesti; am sa va spun, asa cum v-am promis, despre alunita problema, o alunita care este altfel decat celelalte- ratusca cea urata ( the ugly duckling ), care trebuie sa ne atraga atentia.

Avem fiecare pe piele un pattern de alunite, un model repetitiv, uneori nevii sunt de dimensiuni sub 5mm, de culoare bruna, alteori sunt mai mari de 5mm si neuniform pigmentati, mai bizari, dar sunt, in mare, toti la fel. Orice abatere de la model trebuie sa ne trimita la dermatolog.

Pentru inceput as dori sa clarificam niste concepte:

Ce sunt alunitele: dermatologii le definesc ca aglomerari de celule cu pigment ( melanocite ) situate la diverse niveluri in piele.

Cum arata: aspectul lor este extrem de variat, se pot prezenta sub forma de pete sau fomatiuni supradenivelate, de marime variabila. Culoarea lor poate fi galbena, cafenie, bruna sau albastra. Se pot situa oriunde pe corp, chiar si pe mucoase.

Cum evolueaza: ele apar, mai ales, in primii 3 ani de viata, la pubertate, rareori dupa 30 de ani.Numarul lor scazand dupa deceniul 5 de viata.

Cum le urmarim: dermatologii incadreaza alunitele in categoria dermatozelor precanceroase: manifestari cutanate patologice cu risc statistic semnificativ crescut de dezvoltare a unor tumori maligne, in cazul nostru a unor melanoame cu evolutie extrem de agresiva. De aici rezulta necesitatea monitorizarii lor.

Pielea este un organ la vedere, ceea ce face monitorizarea usoara. Odata pe luna, la examinarea in oglinda, cautam eventuala aparitie a unor leziuni noi- dupa 30 de ani acestea ar trebui sa ne alarmeze, mai ales daca sunt “ ratuste”.

Exista un alfabet al monitorizarii, regula A,B,C,D,E:

A. Asimetrie
B. Margini neregulate
C. Modificari de culoare
D. Modificari ale dimensiunilor, peste 6mm!!!!
E. Elevare sau evolutie in ultimele 3 luni

Orice alunita ce sufera modificarile amintite, expusa microtraumatismelor repetate; alunitele traumatizate, cele care ne obsedeaza, cele arse la soare in mod repetat, este bine sa le scoatem. Nu trebuie sa va temeti de excizat alunitele, excizia nu duce la cancerizare, examenul morfopatologic (rezultatul biopsiei ) ne arata daca pe piele a fost o alunita sau daca a fost un melanom. Daca este vorba de un melanom, se masoara grosimea invaziei, se stadializeaza si se stabileste tratamentul. In cazul melanomului in situ- foarte subtire- excizia singura este terapeutica. Pentru melanoamele mai avansate exista un intreg arsenal terapeutic, de la interferon, vaccinuri, imunoterapie.

Am alunite, sa ma ingrijorez?

Nu, dar sa le monitorizez, sa nu ma ard la soare, sa nu ma duc la solar, sa nu le traumatizez. Este bine sa ma duc la dermatolog oridecateori ceva este in neregula, A, B, C…..,ugly duckling…. Dermatologul poate sa vada, cu dermatoscopul, dincolo de suprafata pielii si sa aproximeze, daca e cazul, profunzimea leziunii si largimea exciziei.

Ramaneti sanatosi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *